Най-големият проблем, след като сготвим някоя вкусотийка във фурната, е това как да я почистим. Задачата не се улеснява и от натрупаните мазнина и загоряло. При подобен проблем мнозина прибягват към силните изкуствени препарати.

Те обаче са вредни както за вдишване, така и за кожата ни. Освен това в някои случаи са и доста неефективни. Поради това е най-добре да прибегнете към някои от алтернативните и безвредни варианти.

Един от най-лесните начини за почистване на фурната е с вода и сапун. За целта разредете малко сапун или препарат за миене на съдове в малко топла вода. Налейте го в съд и го поставете във фурната, като предварително навлажните и стените и с него. Пуснете фурната на 120 градуса за 30 минути. През това време не я отваряйте. След това се отваря и се изчаква леко да се охлади. Мазнините се отстраняват с влажна кърпа без каквото и да било затруднение.

Едно от най-естествените средства за почистване е обикновеният оцет. За целта намесете по малко от течността върху охладената повърхност на фурната. С влажна кърпа го разстелете навсякъде и го оставете за известно време да действа. Малките замърсявания падат лесно, а за големите ще ви е нужна четка.

Смес между оцет и сода за хляб пък ще ви помогне за премахването дори и на най-старите наслоявания по стените на печката. След почистването се изплаква с топла сапунена вода.

Сода бикарбонат

Друга смес за почистване е тази от вода с бакпулвер или смес от лимонтузу и сода за хляб. Фурната се напръсква обилно с този разтвор и се оставя за известно време. Натрупванията се събарят на парчета, които лесно се отстраняват с мокър парцал.

1/4 ч.ч. вода, 1/4 ч.ч. сол и 3/4 ч.ч. се смесват до получаване на гъста паста. Фурната се избърсва с влажна кърпа и се намазва с полученото. Оставя се да подейства за една нощ. Методът е най-ползотворен, когато фурната не е твърде замърсена. Прилага се редовно.

Кафявата плака от фурната се чисти най-трудно. Най-добре ще я отстраните с разредена в топла вода сода бикарбонат. Разтворът се нанася върху мястото и се оставя за 15 минути.