По-долу са най-често срещаните въпроси, които нашите клиенти задават – преди или по време на посещението ни. Опитвайки се да спестим времето ви – отговаряме на тях:

Мога ли да ви се доверя?

Вашата сигурност е приоритет за нас. Процеса ни на подбор е взискателен и гарантира не само вашата сигурност, но и това че ще получите услуга от най-високо качество. Извършена от трениран професионалист в областта.

Трябва ли да съм вкъщи, когато почиствате?

Ако искате да бъдете у дома – това е ваш избор. Ако решите (или нямате възможност да бъдете) – можете да ни предоставите ключ преди датата на посещение, или да го скриете на сигурно място, което да споделите с нас. Ако имате алармена система – ще ни трябва кода за деактивиране. На нашата страница за поверителност са описани всички въпроси относно запазването на данните ви.

Колко хора ще почистват дома ми?

Това се определя в зависимост от нуждите за почистване и времето, което е необходимо за извършване на услугата.

Трябва ли да предоставя препарати или друго?

Носим собствени, професионални препарати за почистване. Ако имате препарат, с който държите да извършим почистването – можете да го поставите на кухненския шкаф в деня на посещението.

Как мога да платя за услугата?

Приемаме плащания в брой. Възможно е да платите и с карта, като ще помолим преди посещението да ни информирате, ако желаете да платите така. Плащането се извършва след приключване на почистването.

Какви са цените за почистване?

Цената зависи от размера на помещението и степента на замърсеност. Можете да ни изпратите вашето запитване чрез тази форма, ние ще се свържем с вас.

Нашите гаранции

Ние желаем клиентите ни да бъдат удовлетворени от свършената от нас работа. Ако имате забележки – можете да ги адресирате до 24ч след извършване на почистването – по телефон, или по мейл. Ще се отзовем веднага, за да сме сигурни, че сте доволни.

Как мога да отменя посещение?

Условията за отказ са публикувани тук.